LIFESTYLE

30 de lideri din business Ce au vrut sa fie si unde au ajuns

  • Bianca Draghici
  •  by Bianca Draghici
  • 10 August, 2022   
  • businessmagazin.ro

 

 

 

Fiindcă aeroporturile sunt prea aglomerate, i-am invitat pe liderii companiilor din România la o altfel de călătorie: în timp. Fie că doar şi-au imaginat sau au făcut chiar şi paşi într-o cu totul altă direcţie de carieră - vieţile unora dintre cele mai puternice figuri din businessul românesc ar fi putut arăta cu totul altfel.

De la antreprenorul care are pe mână cel mai mare business românesc, dar care visa să fie programator, până la investitorul în tech care voia să ajungă în Cosmos (şi crede Că visul lui se va împlini), vă invităm şi pe voi în 30 de universuri imaginate în copilărie sau adolescenţă de unii dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri de pe piaţa locală.

DRAGOŞ PAVĂL

Fondator şi acţionar al Dedeman, cel mai mare business antreprenorial românesc

Programatorul care nu s-a gândit că poate face business

„Mi-am dorit să profesez în domeniul programării calculatoarelor, nu mă gândeam că vreodată aş putea să înfiinţez o firmă. Nici măcar când am absolvit facultatea, în 1990, nu aveam astfel de idei. Spiritul antreprenorial s-a trezit în mine odată ce am descoperit, la locul meu de muncă de atunci, oportunitatea de a construi un sistem mai modern şi mai performant. Abia în acel moment, mi-a venit şi ideea de a începe, pe cont propriu, o afacere făcută diferit. Nu am stat prea mult pe gânduri şi la scurt timp s-a născut Dedeman, în 1992.”

Dedeman, afacerea începută în 1992 de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl este, astăzi cea mai mare companie cu capital privat românesc, unul dintre cei mai mari angajatori din România şi lider detaşat pe piaţa de bricolaj. Nucleul de investiţii al fraţilor Pavăl s-a extins însă în multe sectoare din economie, de la real estate la industrie şi până la susţinerea unor noi firme antreprenoriale locale.

DRAGOŞ ANASTASIU

CEO, Eurolines

Antrenament pentru performanţă în echipă

„Sportul a fost prima mea pasiune şi, mai ales, sportul de echipă. Mi-am dorit să fiu fotbalist. Am început cu handbal, apoi, până în clasa a patra, am jucat fotbal, eram portar, şi îmi plăcea foarte mult, în fiecare zi eram pe teren. Mi se părea firesc să continui în această direcţie şi să intru dintr-a cincea în clasa sportivă specială de fotbal,  care se formă la liceul Mihai Viteazu. Doar că, ce mi se părea mie firesc, s-a dovedit inacceptabil pentru părinţii mei, care nu au fost de acord sub nicio formă să fac acest pas. Aşa că am renunţat la fotbal, am făcut, însă, volei mai departe, până am terminat liceul. Cred că aş fi ajuns să joc pentru Bayern München, tot portar, probabil, pentru că eram înalt. Dar sigur aş fi făcut performanţă.”

Dragoş Anastasiu poate fi descris în multe feluri: medic, repatriat, pionier în industria transportului şi a turismului, business angel şi, de ce nu, un om norocos - printre reuşitele sale se numără tranzacţia prin care a vândut divizia de turism a grupului Eurolines către grupul german DerTour (Der Touristik), parte a gigantului REWE, înainte de criza pandemică. Puţini ştiu însă că înainte de studiile sale în medicină şi de cariera în Germania, el a visat să fie fotbalist. Acum, activităţile lui Dragoş Anastasiu se concentrează pe serviciile de ospitalitate (deţine din 2015 Green Village 4* Resort în Delta Dunării şi are participaţii la Valea Verde Resort, din satul Cund, Transilvania), închiriere de maşini (din 2014 deţine şi franciza Enterprise Rent-A-Car), management hotelier şi dezvoltări IT.

ÖMER TETIK

CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România

Visul de a preda la o universitate mare din SUA sau Marea Britanie

„În vremea când eram student în Ankara, la Facultatea de Ştiinţe Economice, mă gândeam la studii postuniversitare şi îmi surâdea ideea să predau la o facultate cu profil economic, la o universitate mare din America sau Marea Britanie. Visurile acestea costau prea mult, cel puţin pentru mine şi părinţii mei, şi tocmai de aceea am ales să lucrez. Studiile din Turcia m-au făcut să mă simt destul de pregătit pentru primul pas în carieră în domeniul financiar, aşa încât am avut joburi în Izmir, Istanbul, iar apoi în Moscova.”

Ömer Tetik este de peste 20 de ani în România, iar din 2013 este CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală.

FLORIN TALPEŞ

CEO şi cofondator al furnizorului de soluţii de securitate Bitdefender

Un matematician cu ambiţia de a fi cercetător

Visam să ajung cercetător. Eram student la facultatea de matematică. Eram fericit că puteam urmări cursurile unor matematicieni români care, la acea oră, se numărau printre marii matematicieni ai lumii. Am devenit cercetător în domeniul pattern analysis and machine intelligence, aşa se numea atunci ce numim acum inteligenţă artificială. Iar mai apoi am ajuns întreprinzător în domeniul software şi acum, împreună cu colegii mei, activăm în inovaţie tehnologică. Am ajutat, împreună cu echipa Bitdefender, la punerea României pe harta globală a excelenţei în tehnologie.”

Florin Talpeş este unul dintre cei mai respectaţi antreprenori români, iar Bitdefender, conceput de el, este produsul românesc creat după 1990 care a ajuns în toate colţurile lumii.

ANDREI DIACONESCU

Cofondator al dezvoltatorului imobiliar One United Properties

Un gând de copil devenit realitate

„Când eram copil, aveam porecla Zidarul pentru că mereu construiam ceva. Am ajuns la visul din copilărie. Zidarul a ajuns exact ca în gândurile de copil: să construiască. One United Properties este visul devenit realitate.“

Andrei Diaconescu, cel care a fondat One United Properties alături de Victor Căpitanu, şi-a început cariera în bancă, la departamentul de credite al Alpha Bank, paralel pornise împreună cu partenerul său de business să facă investiţii în terenuri. El a făcut parte din grupul celor care au fondat casa de investiţii Capital Partners, alături de Victor Căpitanu, Vlad Buşilă şi Doru Lionăchescu.

MIHAI BOLDIJAR

Director general, Robert Bosch SRL, vicepreşedinte regiunea România şi Bulgaria

Studentul la Poli care şi-a dorit un job în afara României

„Ca pentru orice alt tânăr aflat la început de drum, visurile şi dorinţele erau omniprezente. Poate că nu mă visam într-un loc anume, dar ştiam sigur că mă voi licenţia ca inginer şi aspiram să mă desăvârşesc în profesie în afara României. Aşteptam mereu cu un imens interes fiecare ediţie a TIB (Târgul Internaţional Bucureşti). Zilnic vizitam pavilioanele expozanţilor externi şi ajunsesem să îmi proiectez în minte imaginea în care contribuiam, alături de companii internaţionale, la dezvoltarea şi promovarea unor produse şi tehnologii inovatoare”.

Mihai Boldijar nu s-a mai despărţit de atunci de tehnologiile inovatoare, iar cariera l-a dus la 15 ani de la terminarea facultăţii în cadrul grupului german Bosch, unde activează şi astăzi.

SERGIU OPRESCU

CEO al Alpha Bank România

Pilotul din banking

Fac parte din generaţia la care dacă te duci înapoi la vârsta de 22 de ani dai peste un alt univers. Unul din lucrurile cu care te obişnuiai repede era să îţi derulezi viaţa profesională pe repede înainte, pentru că fiind deja pe un anumit traiect profesional, abaterile laterale erau programate să fie, eventual, nesemnificative. Ştiai că vei fi un inginer de aviaţie, puteai spera să fii unul foarte bun şi să lucrezi la nişte proiecte importante. Uitându-mă la foştii mei colegi, toţi cei care au emigrat, şi ei sunt majoritatea, lucrează în aviaţie, iar noi, ceilalţi, puţini care am rămas, suntem în diverse alte poziţii şi domenii, dar nu în aviaţie. Dar pentru că întrebarea mă invită la a fi specific, ce mi-aş fi dorit să devin, voi răspunde onest că îmi doream să ajung un inginer bun în cercetare sau eventual la Tarom, specializat pe câteva din aeronavele mari, vestice, care erau în operare la acea dată, BAC şi Boeing.Dacă vorbim însă de visuri, visuri profesionale, ele erau în mod direct legate de lumea liberă, cum o priveam noi, de cercetarea de care auzeam că se face «afară», de modele de business şi tehnologii pe care le aveam în cărţi, dar pe care nu le văzusem practic în aplicare. În niciun caz nu mi-aş fi imaginat că la 32 de ani o să devin unul din primii brokeri din România şi o să tranzacţionez pentru fonduri de investiţii americane şi nu numai sau că la 37 de ani o să fiu preşedintele acelei Burse de Valori, iar la 44 de ani o să fiu  CEO-ul unei bănci sistemice în România”. 

Sergiu Oprescu este CEO al Alpha Bank România, una dintre primele zece bănci din piaţa locală.

RAUL CIURTIN

Acţionar al Prefera Foods şi fost acţionar al Albalact

Absolventul de Medicină care a construit cel mai mare business din lactate

„Mi-am dorit să fiu medic, iar la momentul când am hotărât să urmez medicina, profesia de medic avea o mare valoare în societatea românească, era foarte apreciată, respectată. A fi medic era şi pentru mine un ideal mare pe care mi-am dorit să-l ating. Destinul meu profesional s-a schimbat însă, brusc, chiar într-un moment în care mi-am dat seama că profesia de medic nu mi se potrivea aşa cum mi-am dorit, iar gândul de a intra în afaceri îmi dădea târcoale de mai multă vreme.”

Pentru Raul Ciurtin oportunitatea de a intra în afaceri a venit chiar din partea tatălui său, Petru Ciurtin, care în 1999 a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Albalact, la privatizare. Hotărât să nu dea greş, Ciurtin a reuşit să ducă Albalact de la o cifră de afaceri de 2 mil. euro până în poziţia de lider în industria laptelui, iar ulterior a vândut businessul către grupul francez Lactalis. Albalact este şi astăzi cel mai mare jucător din indutria laptelui, iar Raul Ciurtin a pornit din nou spre dezvoltarea unui alt proiect antreprenorial în industria alimentară - Prefera Foods.

CLAUDIU NECŞULESCU

Acţionar al Jidvei, unul dintre cele mai cunoscute branduri de vin din România

Dorinţa de a avea un service auto şi împlinirea în industria vinului cu o afacere de trei generaţii

„Când eram student la Facultatea de Autovehicule Rutiere din cadrul Universităţii din Braşov îmi doream să am un service auto sau o secţie de reparaţii unde să pot pune în practică tot ceea ce învăţasem în cadrul facultăţii, o facultate cu prestigiu în domeniul auto. Am ajuns unde mi-am dorit, cu repartiţie. Apoi, alături de tatăl meu am pornit businessul privat, încă din anii '90.”

Jidvei este astăzi o afacere de familie de trei generaţii, un brand de top pe piaţa vinului.

ALEXANDRU REFF

Country managing partner, Deloitte România şi Moldova

Inspirat de tradiţia familiei

„Inspirat întrucâtva de o tradiţie de familie (străbunic notar, bunic avocat), am visat încă din liceu să devin avocat şi mă consider extrem de privilegiat că am putut contribui la construcţia proiectului Reff & Asociaţii I Deloitte Legal, în care sunt în continuare implicat cu pasiune, dincolo de responsabilităţile mele extinse în cadrul Deloitte România.”

Absolvent de Drept, Alex Reff este astăzi country managing partner al Deloitte România şi Moldova.

BOGDAN NEACŞU

Director general al CEC Bank

Printre cei norocoşi care lucrează în domeniul care-i pasionează

„Ţin minte că primul meu job a fost într-o firmă de consultanţă, Soter & Partners, începând din 2002, iar salariul era în jurul a 100 de dolari. Pare puţin acum, însă la vremea respectivă, era apropiat de salariul mediu pe economie, ceea ce era bine pentru un prim loc de muncă. Acolo am avut ocazia să interacţionez cu investitori străini, să descopăr lumea finanţelor şi a fiscalităţii. Şi am învăţat ceva foarte important: că tot ce faci trebuie să fie cu un scop – să ajungi la o decizie şi să ai rezultate. Nu pot să spun că în acele vremuri aveam un obiectiv foarte clar pentru ce vreau să fac în viitor. Eram încă în plină tranziţie şi într-o fază în care descopeream cum funcţionează economia. Dacă mă uit înapoi, unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-am primit de la unul dintre profesorii mei de la Finanţe-Bănci a fost că trebuie să experimentez, să încerc diferite lucruri. Din fiecare experienţă am avut de învăţat şi cumva lucrurile s-au aşezat în timp. Mi-am dat seama că investiţiile sunt importante pentru dezvoltarea economiei şi că sistemul bancar este esenţial în acest sens. Deci sunt printre cei norocoşi care au ocazia să lucreze în domeniul care-i pasionează şi să aibă satisfacţia propriei munci şi a rezultatelor.”

Bogdan Neacşu este cel mai tânăr conducător de bancă din România, având în spate o carieră bancară de aproape două decenii. El a lucrat la BNR, BRD, Volksbank, Banca Transilvania, Garanti Bank, Patria Bank, iar din 2019, a venit la CEC Bank, devenind din 24 octombrie 2019 directorul general al băncii de stat. Din mai 2021, Bogdan Neacşu a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor.

GRIGORE HOROI

Preşedintele Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară locală

O slujbă, un apartament, o Dacia şi o familie cu doi copii... şi o companie de-o viaţă

„După ce am terminat aramata mă focusam să-mi finalizez studiile, să devin inginer la Întreprinderea de Avioane Bacău, unde lucram în acea perioadă. Era anul 1978 şi eu visam la ce visau cei mai mulţi în acele timpuri: o slujbă bine plătită şi respectată, un apartament bun într-o zonă decentă, o maşină Dacia şi o familie cu doi copii. Până în 1989 aproape că îmi împlinisem visurile la care aveam voie să aspir. Revoluţia m-a găsit la o companie (întreprindere) care avea ca produs... tot ceva cu aripi: Întreprinderea Avicola Bacău.”

Şi anul 2022 îl găseşte pe Grigore Horoi în acelaşi sector, la aceiaşi companie, însă transformată radical şi adaptată la industria alimentară de astăzi.

DRAGOŞ MILITARU

Director general al Kandia Dulce, cel mai mare producător de ciocolată din România

Să ajungi mai departe decât îţi doreşti

„Pe vremea când eram student la Electronică şi Telecomunicaţii, lucram ca antenist şi noaptea făceam taxi privat cu maşina tatălui meu. Cel mai mult îmi doream atunci să ajung să am maşina mea şi o locuinţă a mea, oricât de mică. Visam să am propria mea afacere, ca să fiu cât mai independent şi să ajungem să implementăm democraţia şi în România. Eram prin 1991. Am ajuns mult mai departe decât îmi doream la 22 de ani, pentru că viaţa este dinamică şi ne schimbăm ţintele permanent.”

Dragoş Militaru a condus timp de şase ani producătorul de vopsele Fabryo, înainte de a veni în fruntea Kandia Dulce, în ianuarie 2019. Prin preluarea acestei poziţii, el a revenit practic în industria bunurilor de larg consum, după ce anterior a activat mai bine de 15 ani în cadrul sistemului Coca-Cola (format din producător şi proprietarul mărcilor).

ROMEO CĂZĂNESCU

Country Director Herbalife Nutrition România, Moldova, Ungaria şi Bulgaria

Lecţiile mării, aplicate în business

„La mine este simplu: când eram copil, voiam să fiu marinar, ca să pot vedea lumea… Visul a continuat şi când am fost adolescent şi am încercat să îl transform în realitate. Am dat la Marină, am făcut doi ani de facultate la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa. Decizia de a merge la Marină a fost strict legată şi de perioada în care am dat la facultate - m-am pregătit înainte de Revoluţia din 1989 (când totul era închis...) şi chiar dacă am dat şi am intrat la facultate în 1990, nu erau multe lucruri schimbate în perspectiva mea... Evident că după doi ani, când am realizat că lucrurile vor sta cu totul diferit şi pentru România, m-am gândit din nou serios dacă într-adevăr îmi doresc să stau atât de mult timp pe mare, departe de prieteni şi de famillie... Şi am avut ocazia să văd ce înseamnă de fapt un voiaj. După ce am stat două săptămâni pe mare, în primul meu voiaj (în nişte condiţii deloc bune) am decis că nu este ceea ce îmi doresc. Mi-am spus că sigur voi putea călători şi fără să mă fac marinar - ceea ce s-a adeverit.”

Romeo Căzănescu este de aproximativ zece ani la cârma companiei de produse pentru nutriţie Herbalife Nutrition, pe patru pieţe. 

NICOLETA MANEA

CEO şi cofondator, ANG Luxury Properties

Cu toată viteza, în business

„Fiind un copil cuminte, responsabil, căruia i-a plăcut foarte mult şcoala, mama mea a ştiut că trebuie să studiez la o şcoală/liceu cu profesori dedicaţi şi implicaţi, lucru pe care l-am făcut, astfel că am fost şefă de promoţie până la terminarea facultăţii,însă visul meu încă de la 10 ani a fost să fiu comentator sportiv, de fotbal şi Formula 1. Iubesc tot ceea ce are legătură cu maşinile şi sunt sigură că aş fi fost cel mai bun comentator sportiv de sex feminin din toate timpurile şi, implicit, un foarte bun pilot.

Ador să conduc şi am un talent înnăscut, iubesc viteza, motiv pentru care nu cred ca voi avea vreodată o maşină electrică, oricât de cool ar fi şi realizez că acesta este viitorul, însă ştiu că într-o zi voi avea cele mai frumoase maşini vechi din România şi voi începe cu un Ford Mustang din 1969, anul în care s-a născut mama mea, cel mai minunat om din univers.”

Nicoleta Manea nu a avut ocazia nicio zi să practice dreptul, facultatea pe care a ales-o şi pe care a şi absolvit-o. A pledat încă de la început pentru proiectele de lux din real estate, iar după un deceniu de experienţă pe segmentul vânzărilor, ea şi soţul său şi-au propus să treacă la următorul nivel: dezvoltarea unui cartier rezidenţial, pe aceeaşi nişă.
CONTACTEAZĂ

ANG LUXURY PROPERTIES

Arrow Contact